XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – etap ogólnopolski (03.2017)
Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Eliminacje centralne odbyły się w dniach 23 – 25 marca 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie przy ul. Gen. Sowińskiego 3.
Sylwia Ścibisz z klasy 2C – zdobyła tytuł finalisty.
W tym roku tematyką wiodącą były: Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". Obejmowała ona:
- Charakterystykę roślin zbożowych i przemiał ziarna.
- Wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka.
- Podstawy technologii produkcji pieczywa.
- Rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie.
- Kasze i makarony – rodzaje i metody produkcji.
- Preparowane produkty zbożowe.
- Potrawy mączne i wypieki domowe.
- Wartość odżywcza produktów zbożowych.
- Rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych.
- Niepożądane reakcje na gluten – zboża glutenowe i dieta bezglutenowa
Etap centralny składał się z trzech części:
- pierwsza pisemna to zadania na uzupełnienie, wielokrotnego wyboru, na dobieranie, prawda – fałsz, na skojarzenia.
- drugi etap części pisemnej polegał na opracowaniu projektu związanego z produkcją gastronomiczną, planowaniem i oceną żywienia oraz/lub obsługą konsumenta.
- trzeci etap to quiz wiedzy i umiejętności związanych ze sztuką kulinarną.
Do wykonania projektu były niezbędne następujące umiejętności:
- dobieranie surowców i przebiegu procesu technologicznego klasycznych potraw kuchni polskiej.
- planowanie jadłospisów codziennych i okolicznościowych oraz ich modyfikowanie dla potrzeb określonej grupy osób.
- obliczanie wartości odżywczej surowców, potraw i posiłków.
- ocenianie jadłospisu uwzględniające:
- urozmaicenie posiłków poprzez dobór produktów (niepowtarzanie w jednym posiłku tych samych produktów) i wykorzystywanie surowców sezonowych,
- różnorodność stosowanych technik obróbki kulinarnej,
- dobór potraw pod względem kolorystyki, zapachu i smaku,
- dobór zastawy stołowej i sposobu podania potraw, dań i posiłków.
Po zmaganiach olimpijskich młodzież mogła uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Piotra Sierocińskiego – szefa kuchni Hotelu Novotel Szczecin Centrum, mgr Dorotę Fetings-Buczyńską i mgr inż. Małgorzatę Jankowską-Lipka – nauczycielkę Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie:
- sporządzanie przekąsek koktajlowych,
- sztuka parzenia kawy "Latte Art",
- dekoracyjne składanie serwetek.
Kolejnym punktem programu trzydniowych eliminacji była wycieczka autokarowa "Szczecin wczoraj i dziś". Szczecin powitał nas w wiosennej odsłonie (zerknijcie na zdjęcia z trawnikami pełnymi krokusów). W godzinach popołudniowych wysłuchaliśmy wykładu prof. dra hab. Jana Gawęckiego pt. "Kolorowo o wartości żywieniowej warzyw i owoców". Wieczorem natomiast mieliśmy okazję uczestniczyć w spotkaniu z muzami pt. "Wiosna jest kobietą". Był to montaż słowno – muzyczny przygotowany przez młodzież Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.
Pełne wrażeń i emocji po olimpijskich zmaganiach, a przede wszystkim zadowolone z uzyskanego tytułu finalistki i wynikających z tego uprawnień przy rekrutacji na różne uczelnie w Polsce (między innymi na Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum w Krakowie) wróciłyśmy do Sandomierza.
Już teraz zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w tej olimpiadzie w przyszłym roku. Tematyka XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności będzie związana z rolą warzyw i owoców w codziennej diecie.
Gratulacje dla Sylwii!
opiekun: Barbara Sobieraj