"Tak było od początku świata, że pełza żółw a orzeł lata, że śpiewa słowik, a jaskółka kreśli kółka" - Jan Sztaudynger

XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – etap ogólnopolski (03.2017)

Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

Eliminacje centralne odbyły się w dniach 23 – 25 marca 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie  przy ul. Gen. Sowińskiego 3.

Sylwia Ścibisz z klasy 2C – zdobyła tytuł finalisty.

W tym roku tematyką wiodącą były: Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". Obejmowała ona:

  • Charakterystykę roślin zbożowych i przemiał ziarna.
  • Wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka.
  • Podstawy technologii produkcji pieczywa.
  • Rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie.
  • Kasze i makarony – rodzaje i metody produkcji.
  • Preparowane produkty zbożowe.
  • Potrawy mączne i wypieki domowe.
  • Wartość odżywcza produktów zbożowych.
  • Rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych.
  • Niepożądane reakcje na gluten – zboża glutenowe i dieta bezglutenowa

Etap centralny składał się z trzech części:

  1. pierwsza pisemna to zadania na uzupełnienie, wielokrotnego wyboru, na dobieranie, prawda – fałsz, na skojarzenia.
  2. drugi etap części pisemnej polegał na opracowaniu projektu związanego z produkcją gastronomiczną, planowaniem i oceną żywienia oraz/lub  obsługą konsumenta.
  3. trzeci etap to quiz wiedzy i umiejętności związanych ze sztuką kulinarną.

Do wykonania projektu były niezbędne następujące umiejętności:

  • dobieranie surowców i przebiegu procesu technologicznego klasycznych potraw kuchni polskiej.
  • planowanie jadłospisów codziennych i okolicznościowych oraz ich modyfikowanie dla potrzeb określonej grupy osób.
  • obliczanie wartości odżywczej surowców, potraw i posiłków.
  • ocenianie jadłospisu uwzględniające:
  • urozmaicenie posiłków poprzez dobór produktów (niepowtarzanie w jednym posiłku tych samych produktów) i  wykorzystywanie surowców sezonowych,
  • różnorodność stosowanych technik obróbki kulinarnej,
  • dobór potraw pod względem kolorystyki, zapachu i smaku,
  • dobór zastawy stołowej i sposobu podania potraw, dań i posiłków.


Po zmaganiach olimpijskich młodzież mogła uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Piotra Sierocińskiego – szefa kuchni Hotelu Novotel Szczecin Centrum, mgr Dorotę Fetings-Buczyńską i mgr inż. Małgorzatę Jankowską-Lipka – nauczycielkę Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie:

  • sporządzanie przekąsek koktajlowych,
  • sztuka parzenia kawy "Latte Art",
  • dekoracyjne składanie serwetek.

Kolejnym punktem programu trzydniowych eliminacji była wycieczka autokarowa "Szczecin wczoraj i dziś". Szczecin powitał nas w wiosennej odsłonie (zerknijcie na zdjęcia z trawnikami pełnymi krokusów). W godzinach popołudniowych wysłuchaliśmy wykładu prof. dra hab. Jana Gawęckiego pt. "Kolorowo o wartości żywieniowej warzyw i owoców". Wieczorem natomiast mieliśmy okazję uczestniczyć w spotkaniu z muzami pt. "Wiosna jest kobietą". Był to montaż słowno – muzyczny przygotowany przez młodzież Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Pełne wrażeń i emocji po olimpijskich zmaganiach, a przede wszystkim zadowolone z uzyskanego tytułu finalistki i wynikających z tego uprawnień przy rekrutacji na różne uczelnie w Polsce (między innymi na Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum w Krakowie) wróciłyśmy do Sandomierza.

Już teraz zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w tej olimpiadzie w przyszłym roku. Tematyka XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności będzie związana z rolą warzyw i owoców w codziennej diecie.
Gratulacje dla Sylwii!

opiekun: Barbara Sobieraj

Opublikowano 29.03.2017 r.