XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności (03.2015)
Dobiegła końca XIX OWoŻiŻ. Eliminacje centralne zostały zorganizowane w dniach 19-21.03.2015 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie – mieście, w którym ma swoją siedzibę Komitet Główny i które wielokrotnie dowiodło swojej niezwykłej gościnności.
Aleksandra Bissinger z klasy 3D zdobyła tytuł finalisty, prawo wstępu ze 100% wynikiem matury z biologii na wiele uczelni w Polsce, między innymi na medycynę na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie.
Etap ten składał się z trzech części: testu konkursowego, pracy opisowej i quizu przeprowadzonego przy całej widowni konkursowej. W eliminacjach uczestniczyło 61 osób z całej Polski. Olimpiadzie towarzyszyły:
- wycieczka śladami znanych szczecinian
- wykłady otwarte:
- Problemy żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym w pytaniach i odpowiedziach, prof. dr hab. Jan Gawęcki – Przewodniczący Komitetu Głównego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Cele i kierunki zmian w przepisach dotyczących sklepików szkolnych, dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
warsztaty kulinarne dla młodzieży:
- Flambirowanie potraw
- Profesjonalne parzenie i podawanie kawy (pokaz baristyczny)
- Spotkanie z muzami; "Najtrudniejszy pierwszy krok" – spektakl teatralny przygotowany przez młodzież szkoły goszczącej olimpijczyków
- Brunch (patrz galeria zdjęć)
Po trzydniowym pobycie w Szczecinie pełne wrażeń, choć zmęczone, to jednak zadowolone, wróciłyśmy do naszych codziennych obowiązków.
Zachęcamy zainteresowaną młodzież naszej szkoły do udziału w tej olimpiadzie.
Nauczyciel opiekun: Barbara Sobieraj