"Tak było od początku świata, że pełza żółw a orzeł lata, że śpiewa słowik, a jaskółka kreśli kółka" - Jan Sztaudynger

XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności (03.2015)

Dobiegła końca XIX OWoŻiŻ. Eliminacje centralne zostały zorganizowane w dniach 19-21.03.2015 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie – mieście, w którym ma swoją siedzibę Komitet Główny i które wielokrotnie dowiodło swojej niezwykłej gościnności.

Finalistka XIX OWoŻiŻ Aleksandra BissingerAleksandra Bissinger z klasy 3D zdobyła tytuł finalisty, prawo wstępu ze 100% wynikiem matury z biologii na wiele uczelni w Polsce, między innymi na medycynę na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie.

Etap ten składał się z trzech części: testu konkursowego, pracy opisowej i quizu przeprowadzonego przy całej widowni konkursowej. W eliminacjach uczestniczyło 61 osób z całej Polski. Olimpiadzie towarzyszyły:

  • wycieczka śladami znanych szczecinian
  • wykłady otwarte:
    1. Problemy żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym w pytaniach i odpowiedziach, prof. dr hab. Jan Gawęcki – Przewodniczący Komitetu Głównego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    2. Cele i kierunki zmian w przepisach dotyczących sklepików szkolnych, dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Dla Barbary Sobieraj za przygotowanie do XIX OWoŻiŻwarsztaty kulinarne dla młodzieży:
    1. Flambirowanie potraw
    2. Profesjonalne parzenie i podawanie kawy (pokaz baristyczny)
  • Spotkanie z muzami; "Najtrudniejszy pierwszy krok" – spektakl teatralny przygotowany przez młodzież szkoły goszczącej olimpijczyków
  • Brunch (patrz galeria zdjęć)

Po trzydniowym pobycie w Szczecinie pełne wrażeń, choć zmęczone, to jednak zadowolone, wróciłyśmy do naszych codziennych obowiązków.

Zachęcamy zainteresowaną młodzież naszej szkoły do udziału w tej olimpiadzie.

Nauczyciel opiekun: Barbara Sobieraj

Zdjęcia »»»

Opublikowano 25.03.2015 r.