Wiosenne Targi w Collegium Gostomianum – podsumowanie (03.2015)

Wszystkie informacje o naszej szkole

Wiosenne Targi w Collegium Gostomianum – podsumowanie (03.2015)

30 marca 2015 r. odbyła się w naszej szkole promocja zdrowego żywienia i aktywności fizycznej "Wiosenne Targi w Collegium Gostomianum", zorganizowana w ramach projektów "Zachowaj równowagę", "Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja" oraz "Szkoła z klasą 2.0".  W imprezie uczestniczyły wszystkie klasy pierwsze i drugie, nauczyciele oraz zaproszeni goście (uczniowie LO z Opatowa i uczniowie LO ze Staszowa wraz z opiekunami).

Część kulinarna realizowała założenia projektu "Uwaga Nadwaga", fundowanego przez Bank Ochrony Środowiska. Pomysł wzięcia udziału w programie "Sklepiki szkolne-zdrowa – reaktywacja" był związany ze zbliżającym się wrześniowym terminem wprowadzenia w życie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, którą 17 grudnia podpisał prezydent Bronisław Komorowski. Dzięki temu, że nasz projekt zdobył nagrodę pieniężną w kwocie 1200 zł w naszym sklepiku już nastąpiły zmiany. Zakupiono nową ladę chłodniczą do przechowywania surówek, a asortyment zmienia się na bardziej przystępny pod względem zdrowotnym.

W ramach promocji zdrowego sposobu odżywiania klasa 1D pod opieką pani Barbary Sobieraj podjęła się prowadzenia konkursu "Master Chef Collegium Gostomianum". Do zabawy kulinarnej przystąpiło 12 zespołów. Wśród uczestników znaleźli się uczniowie klas 1A, 1B, 1C, 1D, 1E, 1F, 1G, 2C, 2D, 2E, 2F, 2G. Potrawy jakie przygotowywali były zdrowe i niskokaloryczne. Składniki na nie były finansowane przez klasy biorące udział. Starania uczestników były oceniane przez jury, w skład którego weszli pani dyrektor Barbara Tęgiewicz, pani Joanna Pieronkiewicz-Szpernal, dwie panie dietetyczki oraz przewodniczący szkoły Artur Wawer. Zwycięskimi zespołami okazały się być klasy: 1G i 2G Drugie miejsce przyznano zespołowi z klasy 2C, a trzecie zajęła klasa 1D. Mimo wszelkich starań nie każdy mógł znaleźć się na podium. Jednakże wszystkim bardzo dziękujemy za wzięcie udziału w zabawie.

Część kulinarna "Wiosennych targów" zakończyła się degustacją przygotowanych potraw oraz kolejnym już poczęstunkiem jabłkami z sandomierskich sadów.

Zdjęcia (cześć kulinarna) »»»

Część druga imprezy miała charakter zabawowo – rekreacyjny. Większość zabaw odbyła się w formie wyścigów rzędów. Każdej zabawie towarzyszyło dużo radości, waleczności oraz zdrowego dopingu. Na koniec rywalizacji wszystkie zespoły były zwycięzcami, ponieważ najważniejszy był udział w zabawie. Imprezę prowadziły uczennice z klasy 2F: Aleksandra Michałowska, Anita Stypa.

Zdjęcia (część sportowa) »»»