XXVI Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu (12.2021)
"Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole." – prof. Jan Gawęcki
"Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy."
W grudniu 2021 roku odbył się etap okręgowy kolejnej już XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Tematyka wiodąca tej edycji to: "Nadciśnienie tętnicze – interdyscyplinarne podejście".
W okręgu Lublin, w skład, którego wchodzi województwo świętokrzyskie i lubelskie uczestniczyło w olimpiadzie 40 uczniów. Etap pisemny olimpiady odbywał się w "reżimie sanitarnym", podobnie jak uroczysty obiad w szkolnej stołówce. Nauczyciele opiekunowie mogli uczestniczyć w wykładzie online przesłanym przez Komitet Główny Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu.
I Liceum Collegium Gostomianum reprezentowane było przez dwie uczennice, które uzyskały w eliminacjach szkolnych największą liczbę punktów. Były to: Gabriela Szymoniak z klasy 2CP i Martyna Sagan z klasy 2DP. Obie uczestniczki uzyskały dużą liczbę punktów.
Do zawodów III stopnia (etapu centralnego) Komitet Główny zakwalifikował Martynę Sagan.
Dziękujemy za udział, serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia na kolejnym etapie.
Nauczyciel opiekun: B. Sobieraj.